Västgötalamms gårdar

Bäckagården
Bäckagården

Bäckagården drivs ekologiskt på Billingens nordöstra sluttnigar. Det mäktiga berget och dess granskog är bakgrund till lövskog och öppna marker där texelfår och hereforddjur betar. På gården bor Anna-Britta och Gunnar Andersson.Stora Långaskede
Stora Långaskede

"Här ligger paradiset" skrev författaren Harald Schiller i sin bok då han 1940 vandrade runt på gården tillsammans med min farfar.


Jag delar hans uppfattning.

/Uno Fredrikson

Uddeberg
Uddeberg

Strax öster om Hornborgasjön på Billingens västsluttning ligger den gamla välbevarade gården Uddeberg. Här odlas ekologiskt och fåren lever naturligt.


Lammen föds på våren och betar hela sommaren på örtängarna längs den vackra Hornborgaån. Birgitta och Lars Cederberg hälsar alla välkomna.

Holma
Holma

På Holma som ligger på Kålland en halvö i innanhavet Vänern bor vi Birgit och Sören Åhman. På gården odlas spannmål och vall. Vi har en kontrollansluten renrasig texelbesättning har även några får av rasen Värmländska skogsfår som betar ängarna vid Läckö slott.


Ödegården
Ödegården

Väster om Grästorp, på slätten, någon km från Dettern, ligger Ödegården. Gården består mest av "himmel och vetejord", med få naturliga beten. På gården bor Margot och Mats med drygt 100 tackor, höns och några bisamhällen.

 

 

Stenalmen

Strax söder om Hjo i vacker Vättersbygd har jag mina får, bin, highland cattle, linderödsgrisar, ankor, gäss och hönor. Djuren finns både på Stenalmen i Norra Fågelås och på Överryd i Södra Fågelås. Fårraser: Rya, Gute, Texel och Gotlandsfår.